Negatieve rente

Zou de tijd komen dat wij als klant rente over ons spaargeld moeten gaan betalen aan de bank?

Stel dat dit in de toekomst gaat gebeuren hoe gaan we hier mee om? Ik hoor wel eens om mij heen dat men het geld bij de bank weg haalt en het in de overbekende oude sok stopt. De box III doe je hier niet mee ontlopen wel kan het mensen aantrekken met minder goede bedoelingen.

Ik denk dat veel geld in huis niet verstandig is. Maar zijn er dan alternatieven en deze zijn er.

Ik geef enkele voorbeelden;

U als ouder zou in de voetsporen van een bank kunnen treden. Als er kinderen zijn die een woning willen kopen kunnen zij bij u lenen. Dit zou kunnen betekenen dat kinderen tegen een nog lagere rente lenen en dat de ouders meer rente ontvangen. Dit kan voordelig zijn voor beide partijen

Een andere mogelijkheid is het eventueel repareren van de oudedagsvoorziening. Misschien kan er nog gebruik worden gemaakt van de fiscaal toegestane ruimte. Qua opbouw zal het niet gelijk een hogere rente zijn maar een fiscaal voordeel is wel degelijk mogelijk.

En wat denkt u van het overdragen van vermogen uiteraard alleen als u zelf voldoende heeft om van te leven. Met deze mogelijkheid kunt u in ieder geval besparen op de erfbelasting bij overlijden.

Als laatste wil ik beleggen noemen. Het is zeker mogelijk om een hoger rendement te behalen dan met sparen en helemaal met negatieve rente. Maar ik adviseer pas om te gaan beleggen na het beantwoorden van een hoop open vragen. Soms is geen rendement fijner dan slecht slapen.

Wilt u wat meer weten dan kunt u mij altijd bellen voor een afspraak. Rechtsboven bij het icoon contact vindt u mijn contact gegevens.

Plaats een reactie