De hypotheekrente is fractioneel gestegen

Is dit nu heel erg? 

Als ik kijk in mijn eigen adviespraktijk zijn mijn klanten hier niet echt mee bezig. Mijn klanten zijn bezig of de huidige hypotheek overgesloten kan worden omdat men zich realiseert dat men langer in het eigen huis wil c.q. moet wonen. Ook ziet men dat kleiner wonen niet altijd de beste optie is omdat de prijzen zeer hoog zijn.

Een paar jaar geleden was iedereen maar bezig met de rente die steeds minder werd op je spaarrekening. Volgens mij gaan klanten ook wennen aan de lage rente want ik hoor bijna geen klachten meer dat de spaarrente zo laag is. En men spaart nog steeds zelfs tegen 0,01%.

Hoe hoog of laag is nu de gemiddelde hypotheekrente. Ik werk voor mijn klanten via het internet. Een rente voor een aflossingsvrije hypotheek is nu 1,89%. Dit is een rente die 20 jaar vast staat als je tot 65% van de marktwaarde leent. Dus tot het jaar 2040!

Het is zelfs nog iets lager geweest 1,69% voor 20 jaar vast, maar wat betekent dit nu op maandbasis. 

Wij zijn al gauw gewend om alleen maar naar de stijging van de rente te kijken en hierdoor kan er paniek ontstaan. 

Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt van €200k en de rente is met 0,20% gestegen dan is het verschil €33,33 per maand wat je meer moet betalen. In geld leest het toch weer anders dan in een percentage.

Het is echt nog steeds de moeite waard om eens kritisch te kijken naar de eigen hypotheek, soms is er meer mogelijk dan je denkt. Ook is het verstandig om eens te klankborden over een eventuele nieuwe situatie. 

Wat eigenlijk het belangrijkste is dat hoe langer de rente vaststaat je meer financiële rust creëert.

Mocht je meer willen weten, bel of mail me.

Plaats een reactie